۱۲ تیر ۱۴۰۲، ۱۲:۱۶

تعاملات مالی عراق با ایران با ارز آزاد است

تعاملات مالی عراق با ایران با ارز آزاد است

رایزن بازرگانی ایران در عراق گفت: با توجه به فشار خزانه داری آمریکا، عراق از ارز رسمی نمی‌تواند برای تعامل با تجار ایرانی استفاده کند و مجبور به استفاده از ارز آزاد است.

به گزارش خبرنگار مهر، عبدالامیر ربیهاوی امروز در نشست با اتاق مشترک ایران و عراق و تجار اظهار داشت: تجارت با عراق سنتی است و تبادل پول از طریق صرافی‌ها و یا به صورت انتقال وجه نقد صورت می‌گیرد. بنابراین عراق همچنان به صورت سنتی در بخش مالی کار می‌کند.

رایزن بازرگانی ایران در عراق افزود: همچنین با تعدد مراکز تصمیم گیر در ایران و عراق مواجه هستیم. در ایران در اغلب وزارتخانه‌ها دفتر عراق داریم که هر کدام برای خود تصمیم می‌گیرد. بنابراین متأسفانه تمرکز تصمیم گیری در ایران وجود ندارد و جزیره‌ای عمل می‌شود. این مساله موجب می‌شود بعضاً تصمیمات به صورت متناقض باشد.

وی ادامه داد: این مسائل باعث شده که اجلاس همکاری‌های اقتصادی بین دو کشور بین ۳ وزارتخانه صمت، نیرو و اقتصاد در ایران منتقل شد و نهایتاً در اختیار وزارت امور اقتصادی و دارایی قرار گرفت.

ربیهاوی گفت: تمام مزیت‌ها ما را به این سمت می‌برد که باید با عراق کار کنیم زیرا هر چقدر که دولتها تغییر کنند مرز مشترک و قرابت زبانی، فرهنگی و … با عراق داریم. عراق کشوری است که از سال ۱۹۸۰ درگیر جنگ شد و تا الان هم درگیر جنگ‌های داخلی و خارجی بوده که این جنگ‌ها باعث شده استان‌های این شکور نیاز به بازسازی داشته باشند.

وی افزود: اگر به عنوان مثال فقط بر استان نینوا با مرکزیت موصل تمرکز کنید با ۵ میلیون مصرف کننده مواجه می‌شوید. پیشنهاد من موافقت با اعزام هیأت تجاری به این استان است.

رایزن بازرگانی ایران در عراق اظهار داشت: در عراق می‌گویند خشکبار موصل خشکبار معروفی است در حالیکه این خشکبار محصول ایرانی است و بعد از فراوری شدن به کل عراق ارسال می‌شود. این یک مثال عینی برای لزوم حضور در بازار ۵ میلیون نفری استان نینوا است. حتی می‌توان از زمین‌های حاصل خیز کشاورزی این استان هم استفاده کرد.

وی اضافه کرد: به خاطر همکاری‌های سیاسی و نظامی در دوره داعش این کشور بهترین کشور برای حضور و سرمایه گذاری و صادرات کالاست. می‌توان با عنوان صادرات مجدد هم استفاده کرد. با استفاده از مزیت ترانزیتی عراق می‌توان به کشورهای مختلف حتی آفریقایی هم کالا صادر کرد.

ربیهاوی تصریح کرد: بدون حضور در عراق نمی‌توانیم به هدف ۲۰ میلیارد دلاری صادرات به این کشور برسیم.

وی گفت: در سال ۱۴۰۱ توانستیم بالای یک میلیارد دلار صادرات خدمات فنی و مهندسی به عراق داشته باشیم اما جایی ثبت نشد.

رایزن بازرگانی ایران در عراق گفت: پروژه‌های مسکونی عراق از پروژه‌های نفتی هم سودآورتر است و پیشنهاد می‌شود به این بخش وارد شویم. هم سود ۳ ساله است و هم امکان اعزام نیروی کار وجود دارد و هم می‌توان صادرات غیرنفتی را افزایش داد.

وی با بیان اینکه با آمدن سودانی -نخست وزیر- تحولی در اقتصاد عراق به وجود آمده است، اظهار داشت: و بودجه ۳ ساله عراق مزیت بسیاری برای حضور در این کشور ایجاد می‌کند. از سویی دیگر ۶.۸ درصد رشد اقتصادی برای این کشور در نظر گرفته شده است.

ربیهاوی تصریح کرد: عراق می‌تواند در آینده خلیج فارس را به اروپا وصل کند به طوریکه می‌توانیم از عراق می‌توانیم به آفریقا و اروپا برسیم.

رایزن بازرگانی ایران در عراق در ادامه اظهار داشت: خزانه داری آمریکا به بانک مرکزی عراق فشار اورد که از ارزهای خود برای مقاصد دیگر همچون برای کشورهای تحریمی و یا پولشویی استفاده می‌کنید.

وی تصریح کرد: ۲۵۰ میلیون دلار روزانه بانک مرکزی عراق دلار بین بانک‌های خود توزیع می‌کند. وزارت اقتصاد به بانک مرکزی ۱۳۰۰ دینار در ازای هر دلار به این بانک‌ها می‌فروشد و بانک مرکزی به بانک‌ها ۱۳۱۰ دینار و بانک‌ها به مشتریان ۱۳۲۰ دینار می‌فروشد.

ربیهاوی گفت: با توجه به فشار خزانه داری آمریکا، بنابراین عراق از این ارز رسمی نمی‌تواند برای تعامل با ایران استفاده کند بنابراین مجبور به استفاده از ارز آزاد است که تفاوت ۱۰ درصدی با ارز رسمی دارد که به ضرر تاجر ایرانی است.

وی افزود: از سویی دیگر عراق خود پیشنهاد داده که تمام تعاملات مالی ما در عراق باید با دینار باشد حتی فروشگا های ترک نیز در این کشور با دینار خرید و فروش می‌کنند. در واقع دلار باید از صحنه رسمی داخلی عراق حذف شود.

این مقام مسئول در ادامه اظهار داشت: بر همین اساس پیشنهاد ما به بانک مرکزی ایران این بود که تجار ما به جای دلار با دینار معامله کنند.

وی افزود: دوم اینکه از پول‌های ایران که در بانک تی بی ای عراق تحت عنوان مطالبات گازی و برقی بلوکه شده است، برای کالاهای غیرتحریمی استفاده می‌شود که شامل ۷ قلم کالا و تجهیزات صنعتی غیرتحریمی و دارو وغذا می‌شود.

ربیهاوی افزود: بنابراین تجار ایرانی باید به عراقی‌ها بقبولانند که کالاهای صادراتی ایران به عراق کالاهای غیرتحریمی است.

رایزن بازرگانی ایران در عراق اضافه کرد: نکته سوم اینکه ما ۴۵۰۰ قلم کالا به عراق صادر می‌کنیم که از این طریق حدود ۱۰ درصد از نیاز عراق تأمین می‌شود. باید یک تلنگر به عراق بزنیم که بفهمند در تعامل تجاری با عراق موضوع قیمت برای ما خیلی مهم است تا از این طریق آن اختلاف ۱۰ درصدی -قیمت ارز رسمی و آزاد- را به ما برگردانند.

ربیهاوی همچنین اظهار داشت: توریسم سلامت در عراق به خوبی جا افتاده اما در حال حاضر کار در دست دلالان است. دعوایی بین وزارت بهداشت و گردشگری در نورد توریسم سلامت به وجود آمده که نمی دانم حل شد یا خیر.

وی افزود: به هر حال هم اکنون توریسم سلامت در دست دلالان است و باید این موضول حل شود تا شرکتهای ایرانی خود اقدام به کار کنند.

رایزن بازرگانی ایران در عراق در مورد حمل یک سره اظهار داشت: در مورد حمل یکسره چند بار با عراق مذاکره کردیم اما آنها اعتقادی ندارند که ایران از سیستم حمل و نقل خود برای حضور در عراق استفاده کند. ناوگان حمل و نقل عراق مشکل‌دار است و پاسخگوی نقل و انتقال کالا از مرزهای رسمی نیست اما باز هم اجازه ورود کامیون‌های غیر حتی سوریه را هم نمی‌دهد.

ربیهاوی تصریح کرد: به نظر من حمل یکسره مشکل دارد و اجازه نمی‌دهند این اتفاق بیفتد. ضمن اینکه عراق می‌خواهد کلیه پایانه‌های تجاری سمت ایران مانند مهران و چذابه را به خود انتقال دهد که در این صورت دیگر حمل یکسره معنا ندارد و کل ترانشیپ کالا در عراق انجام می‌شود.

وی اضافه کرد: البته قرار است ۵ شهرک صنعتی در مرزهای ایران و عراق ایجاد شود که فرصتی برای ورود کامیون‌های ایرانی به این شهرک‌ها باشد. این موضوع می‌تواند یک فرصتی باشد تا در آینده کامیون‌های ایرانی را به سایر شهرک‌ها نیز ارسال کنیم.

ربیهاوی همچنین اظهار داشت: توریسم سلامت در عراق به خوبی جا افتاده اما در حال حاضر کار در دست دلالان است. دعوایی بین وزارت بهداشت و گردشگری در مورد توریسم سلامت به وجود آمده که نمی دانم حل شد یا خیر.

وی افزود: به هر حال هم اکنون توریسم سلامت در دست دلالان است و باید این موضوع حل شود تا شرکتهای ایرانی خود اقدام به کار کنند.

رایزن بازرگانی ایران در عراق در مورد حمل یک طرفه اظهار داشت: در مورد حمل یکسره چند بار با عراق مذاکره کردیم اما آنها اعتقادی ندارند که ایران از سیستم حمل و نقل خود برای حضور در عراق استفاده کند. ناوگان حمل و نقل عراق مشکل‌دار است و پاسخگوی نقل و انتقال کالا از مرزهای رسمی نیست اما باز هم اجازه ورود کامیون‌های غیر حتی سوریه را هم نمی‌دهد.

ربیهاوی تصریح کرد: به نظر من حمل یکسره مشکل دارد و اجازه نمی‌دهند این اتفاق بیفتد. ضمن اینکه عراق می‌خواهد کلیه پایانه‌های تجاری سمت ایران مانند مهران و چذابه را به خود انتقال دهد که در این صورت دیگر حمل یکسره معنا ندارد و کل ترانشیپ کالا در عراق انجام می‌شود.

وی اضافه کرد: البته قرار است ۵ شهرک صنعتی در مرزهای ایران و عراق ایجاد شود که فرصتی برای ورود کامیون‌های ایرانی به این شهرک‌ها باشد. این موضوع می‌تواند یک فرصتی باشد تا در آینده کامیون‌های ایرانی را به سایر شهرک‌ها نیز ارسال کنیم.

کد خبر 5826195

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha